10 oktober 2022

Onzekerheid en taalvertrouwen in Berlijn

Deze zomer heb ik twee weken lang een taaltraining Duits gevolgd aan het Goethe Institut in Berlijn. Je bent nooit uitgeleerd, toch?

Ik vertel jullie graag in alle eerlijkheid over mijn taalervaring. De onzekerheid en het taalvertrouwen dat nadien kwam.

Het is oké om even onzeker te zijn over je taalniveau

Ik verbleef twee weken bij een Duitse mevrouw in huis, terwijl ik elke dag 5 uren taaltraining volgde in het centrum van de stad.

De eerste twee dagen wou ik onbewust, maar toch bewust, laten zien aan mijn gastgezin wat ik al kon. Ik wou zo weinig mogelijk foutjes maken en ging me hyperfocussen op mijn taalgebruik.

Resultaat? Ik maakte meer fouten dan ik zou maken als ik me wat meer zou ontspannen.

Dit vond ik een interessante ervaring. Ook als je al een hoog taalniveau hebt, kan deze onzekerheid nog steeds opduiken en je taalniveau naar beneden trekken.


Mijn taalvertrouwen groeide

De dagen verstreken en ik had al veel Duits gepraat. Zonder het actief te beslissen, begon ik me minder hard te focussen op 'zeker geen fouten maken' en dook ik in de communicatie zelf.

Resultaat? Je zou kunnen denken dat ik meer fouten maak als ik niet hypergefocust ben, maar niets is minder waar.
Mijn taalvertrouwen groeide en ik trok geen correcte zinsconstructies meer in twijfel. Geen hypercorrectie meer, dus minder fouten.

Hoe dan wel?

Het is belangrijk dat je geconcentreerd blijft tijdens het spreken van een vreemde taal (net zoals je in het Nederlands let op je taalgebruik in bepaalde contexten). Deze concentratie kan gepaard gaan met een (taal)vertrouwen. Dat is de perfecte coctail voor een optimaal taalgebruik!


Herken je dit?

Hypergefocust zijn in een gesprek met collega's of leidinggevenden? Je wil tonen wat je kan en bent zo gefocust op 'geen fouten maken', dat je er juist meer begint te maken?


Met mijn persoonlijke ervaringen wil ik je verzekeren dat je niet de enige bent en dat het oké is om wat onzeker te zijn. Merk het op en vind je taalvertrouwen terug.


Onzekerheid en taalvertrouwen in Berlijn

Heb je als taaltrainer Frans soms nog stress om Frans te spreken?

Een klant vroeg me pas: voel je je nu altijd op je gemak als je Frans spreekt? Je geeft elke dag Franse taaltraining en je woont in Brussel, voel je nu soms nog taalstress?

26 september 2023

Lees meer

Ben je ook bang om incapabel over te komen?

Als het over je vakgebied gaat, ben jij natuurlijk de expert. In het Nederlands staat je mond niet stil en kan je in geuren en kleuren vertellen over de services die jullie aanbieden. In een andere taal is dit moeilijker.

1 augustus 2023

Lees meer

“Waarom ben je zo gepassioneerd door talen?”

Als taalcoach ben je natuurlijk altijd ‘gepassioneerd’ door talen, anders zou je er niet full time mee willen bezig zijn. Maar wat is het dat mij elke dag (zelfs in mijn vrije tijd) zo blijft prikkelen? Lees hier 5 motivatiepunten!

3 juli 2023

Lees meer

Heb jij ook soms een minder goede taaldag?

Er zijn zoveel factoren die je taalniveau beïnvloeden. Net zoals er zoveel redenen bestaan waarom je je een dag goed of minder goed voelt.

19 juli 2022

Lees meer

Muziek luisteren om taal te leren?

Hoe kan muziek je ondersteunen in je taalleerproces?

7 april 2022

Lees meer

Waarom heb ik nu tijdens de taaltraining het gevoel minder goed te spreken, dan voordat ik aan de taaltraining begon?

Een taal leren kan soms zo ongelofelijk frustrerend zijn. Je competentie en het beeld dat je hebt over je taalniveau gaan niet altjid gelijk. Lees hier waarom deze informatie heel nuttig is voor je zelfvertrouwen en je leerproces!

7 maart 2022

Lees meer

Is naar het buitenland trekken voor een bepaalde periode een vereiste om taal te leren?

Wanneer leer je het snelst een taal? MOET je hiervoor naar het buitenland trekken? Wat als je deze kans niet hebt?

7 februari 2022

Lees meer

Wat is taalstress en taalvertrouwen?

Iedereen ervaart het, maar wat is het nu precies? Hoe kan je leren rustig blijven wanneer je taalstress voelt opkomen?

7 december 2021

Lees meer

Maak jij ook telkens opnieuw dezelfde taalfouten?

Je weet dat je iets op een bepaalde manier moet zeggen, maar toch maak je in een gesprek telkens opnieuw dezelfde fout. Maakt het je boos? Gefrustreerd? Moedeloos? Of sta je er eerder onverschillig tegenover? In deze blogpost vind je 2 tips die je kan toepassen om die hardnekkige taalfoutjes eens en voor altijd uit je leven te bannen.

16 november 2021

Lees meer

Hoe vind je meer motivatie om een andere taal te leren?

Hoe beter je je 'waarom' kent, hoe meer energie je voor iets kan opbrengen en hoe sneller je leert. WAAROM leer jij een andere taal dan je moedertaal? Waarvoor gebruik je deze taal? Wat is het effect? Vind jouw intrinsieke motivatie hier.

14 oktober 2021

Lees meer

3 MANIEREN om zelfstudie leuk te maken!

Werkwoorden vervoegen, woordjes leren... er is altijd wel een aspect aan talen leren dat je iets minder bevalt. Om een optimaal resultaat te verkrijgen is het toch belangrijk deze zelfstudie in te plannen. Ontdek hier 3 manieren hoe je het nuttige aan het aangename kan koppelen!

9 september 2021

Lees meer

5 TIPS om in je vrije tijd zo effectief mogelijk met taal bezig te zijn!

Na de werkuren energie opbrengen om geconcentreerd met taal bezig te zijn, no thanks! Ontdek hier 5 TIPS om in je vrije tijd taal zo effectief mogelijk te "absorberen", zodat talen leren leuk wordt en resultaatgerichter is.

19 augustus 2021

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x